Kérdések és válaszok

Mi az a ...? Mi mennyi... ?

 

Abálás:              100°C-nál alacsonyabb, kb. 95 °C-on hosszú ideig történő főzés. 
                            Így készül a húsleves, az "abált" szalonna, disznósajt (gömböc), a húsos-, véres- és májas hurka. 
 
Dinsztelés:        A különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása
 
Sűrítés:              Az anyag folyadékarányának csökkentése. Konyhatechnológiai művelet, amellyel az ételre 
                            jellemző állományt alakítjuk ki.
 
Rántás:             Liszt + olaj (állati vagy növényi eredetű vaj, olaj, vagy zsír) keveréke
 
Habarás:           A folyadékkal, tejtermékkel csomómentesre kevert lisztet adjuk az ételhez, 
                           úgy, hogy előbb a forró étel egy részét belekeverjük a habarásba, majd ezt öntjük vissza az egész ételbe.
 
Sütés:               Sütni sütőben (zárt térben) vagy serpenyőben (nyílt térben) szoktunk. 
                          Ez a legnagyobb hőmérsékletű, akár 300-400 fokos hőkezelési eljárás.
 
Főzés:               A főzés során puhulnak meg zöldségek (pl. leves, főzelék), húsok (pl. pörkölt, paprikás), 
                           tészta (száraztészta, frissen gyúrt tészta,  gombóc vagy nokedli). 
 
Pirítás:              A pirítás során a forró zsiradékban hirtelen sül az alapanyag
 
Párolás:            A párolás során az étel vízgőzben (vagy saját levében) párolódik, 
                          ezért jobban megőrzi színét és a benne levő ásványi anyagokat.
 
Pácolás:            Olyan konyhatechnológiai művelet, amelynek célja a rosttartalom emészthetőbbé tétele, 
                           s egy-egy jellegzetes íz kialakítása.  Kétféle pácolási módot különböztetünk meg, de előfordul, 
                           hogy mindkettőt egyszerre alkalmazzuk. (Pl.:sonka pácolása). 
                       
 
Blansírozás:      Blansírozás szó francia eredetű, jelentése: előfőzni. 
                           Nyers alapanyagokat nagyon rövid időre forrásban lévő vízben hő kezeljük.
 

 

 

Mértékek
 
1 csapott evõkanál liszt 1,5 dkg
1 púpozott evõkanál liszt 2 dkg
1 liter liszt 65 dkg
1 csapott evõkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 csapott evõkanál búzadara 1,5 dkg
1 csapott evõkanál só 1,5 dkg
1 csapott kávéskanál só 1 dkg
1 késhegynyi só 0,5 dkg
1 csapott evõkanál zsír, vagy vaj 2-3 dkg
1 csapott evõkanál olaj 2 dkg
1 diónyi zsír, vagy vaj 2 dkg
1 tojásnyi zsír, vagy vaj 5-6 dkg
1 csapott evõkanál cukor 1,5 dkg
1 púpozott evõkanál cukor 2 dkg
10-12 közepes burgonya 1 kg
8-10 közepes alma 1 kg
1 nagyobb fej káposzta, 
vagy kelkáposzta 1 kg
1 kávéscsésze 1 dl
1 vizespohár 2-2,5 dl
1 borospohár 1-1,5 dl
1 levesestányér 
a belsõ karimáig 2,5 dl
1 késfoknyi vastagság kb. 3 mm
1 merőkanál 65 ml 
1 evőkanál 15 ml 
1 kiskanál 5 ml 
1 mokkáskanál 2 ml 
1 bögre 250 ml 
1 csésze 100 ml 
 
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg 
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg 
1 csapott evőkanál porcukor 1,5 dkg 
1 púpozott evőkanál porcukor 2 dkg 
1 bögre bab (1 bögre = 2,5 dl) 30 dkg 
1 bögre rizs 25 dkg 
1 bögre kukoricaliszt 20 dkg 
1 marék savanyú káposzta 35 dkg 
1 marék sóska: 10-15 dkg                                        
 
Miből mennyit vegyünk?
 
Húsból csont nélkül személyenként 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként 10-15 dkg
Halból személyenként 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként 15-20 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként 1,5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként 1 dkg
 
Alapanyagok súlya általában:
csokoládé 1 tábla / 10 dkg 
friss élesztő 1 csomag / 5 dkg 
étkezési zselatin 1 csomag / 25 g 
joghurt 1 pohár / 2 dl 
kefir 1 pohár / 2 dl 
kókuszreszelék 1 csomag / 10 dkg 
pudingpor 1 csomag / 40 g 
sütőpor 1 csomag / 12 g 
szalalkáli 1 csomag / 15 vagy 20 g 
tejföl 1 pohár / 2 dl 
túró 1 csomag / 25 dkg 
vaníliás cukor 1 csomag / 10 g