Kérdések és válaszok
Mi az a ...? Mi mennyi... ?
Abálás: 100°C-nál alacsonyabb, kb. 95 °C-on hosszú ideig történő főzés.
Így készül a húsleves, az "abált" szalonna, disznósajt (gömböc), a húsos-, véres- és májas hurka.
Dinsztelés: A különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása
Sűrítés: Az anyag folyadékarányának csökkentése. Konyhatechnológiai művelet, amellyel az ételre
jellemző állományt alakítjuk ki.
Rántás: Liszt + olaj (állati vagy növényi eredetű vaj, olaj, vagy zsír) keveréke
Habarás: A folyadékkal, tejtermékkel csomómentesre kevert lisztet adjuk az ételhez,
úgy, hogy előbb a forró étel egy részét belekeverjük a habarásba, majd ezt öntjük vissza az egész ételbe.
Sütés: Sütni sütőben (zárt térben) vagy serpenyőben (nyílt térben) szoktunk.
Ez a legnagyobb hőmérsékletű, akár 300-400 fokos hőkezelési eljárás.
Főzés: A főzés során puhulnak meg zöldségek (pl. leves, főzelék), húsok (pl. pörkölt, paprikás),
tészta (száraztészta, frissen gyúrt tészta, gombóc vagy nokedli).
Pirítás: A pirítás során a forró zsiradékban hirtelen sül az alapanyag
Párolás: A párolás során az étel vízgőzben (vagy saját levében) párolódik,
ezért jobban megőrzi színét és a benne levő ásványi anyagokat.
Pácolás: Olyan konyhatechnológiai művelet, amelynek célja a rosttartalom emészthetőbbé tétele,
s egy-egy jellegzetes íz kialakítása. Kétféle pácolási módot különböztetünk meg, de előfordul,
hogy mindkettőt egyszerre alkalmazzuk. (Pl.:sonka pácolása).
Blansírozás: Blansírozás szó francia eredetű, jelentése: előfőzni.
Nyers alapanyagokat nagyon rövid időre forrásban lévő vízben hő kezeljük.
Mértékek
1 csapott evõkanál liszt 1,5 dkg
1 púpozott evõkanál liszt 2 dkg
1 liter liszt 65 dkg
1 csapott evõkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 csapott evõkanál búzadara 1,5 dkg
1 csapott evõkanál só 1,5 dkg
1 csapott kávéskanál só 1 dkg
1 késhegynyi só 0,5 dkg
1 csapott evõkanál zsír, vagy vaj 2-3 dkg
1 csapott evõkanál olaj 2 dkg
1 diónyi zsír, vagy vaj 2 dkg
1 tojásnyi zsír, vagy vaj 5-6 dkg
1 csapott evõkanál cukor 1,5 dkg
1 púpozott evõkanál cukor 2 dkg
10-12 közepes burgonya 1 kg
8-10 közepes alma 1 kg
1 nagyobb fej káposzta,
vagy kelkáposzta 1 kg
1 kávéscsésze 1 dl
1 vizespohár 2-2,5 dl
1 borospohár 1-1,5 dl
1 levesestányér
a belsõ karimáig 2,5 dl
1 késfoknyi vastagság kb. 3 mm
1 merőkanál 65 ml
1 evőkanál 15 ml
1 kiskanál 5 ml
1 mokkáskanál 2 ml
1 bögre 250 ml
1 csésze 100 ml
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
1 csapott evőkanál porcukor 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál porcukor 2 dkg
1 bögre bab (1 bögre = 2,5 dl) 30 dkg
1 bögre rizs 25 dkg
1 bögre kukoricaliszt 20 dkg
1 marék savanyú káposzta 35 dkg
1 marék sóska: 10-15 dkg
Miből mennyit vegyünk?
Húsból csont nélkül személyenként 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként 10-15 dkg
Halból személyenként 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként 15-20 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként 1,5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként 1 dkg
Alapanyagok súlya általában:
csokoládé 1 tábla / 10 dkg
friss élesztő 1 csomag / 5 dkg
étkezési zselatin 1 csomag / 25 g
joghurt 1 pohár / 2 dl
kefir 1 pohár / 2 dl
kókuszreszelék 1 csomag / 10 dkg
pudingpor 1 csomag / 40 g
sütőpor 1 csomag / 12 g
szalalkáli 1 csomag / 15 vagy 20 g
tejföl 1 pohár / 2 dl
túró 1 csomag / 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag / 10 g